Kömény - doTERRA Caraway

A kömény egy kétnyári fűszernövény, amely Európában, Ázsiában, Afrikában és az Egyesült Államokban is egyaránt nagyon gyakorinak számít. Annak idején az ókori rómaiak az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt használták a köményt. Mára pedig a világon már szinte mindenütt megtalálható konyhai alapkellékként! Széles körben ismert meleg aromája és markáns aljegyei miatt olyan közkedvelt.

Elsődleges előnyök:
  • Sokféle ételhez remekül illik.
  • Meleg aromájáról és karakteres aljegyeiről ismert.
  • Használatával megőrizheti a száj egészséges küllemét.
  • Támogatja az emésztőrendszert.
  • Segít az optimális testsúly elérésében, mivel étvágycsökkentő hatása van.

Használati módok:
- Fogmosáskor tegyen egy csepp olajat a fogkeféjére a fogkrémmel együtt, hogy segítsen megőrizni a száj egészséges küllemét.
- Különféle ételekhez adva melengető ízhatást kelt.
- Tartsa a többi fűszerrel egy helyen, hogy főzés közben mindig kéznél legyen.



Főbb hatóanyagok: 
  • karvon, 
  • limonén.

A kömény az ernyősvirágzatúak családjába (Umbelliferae) tartozó kétéves, ritkán évelő növény, orsó alakú gyökérrel. Az első évben tőlevélrózsát fejleszt, virágzó, elágazó, 1 m magasságot elérő szára csak a második évben képződik. A levelek kettő-háromszorosan szeldeltek. A virágzata fehér vagy rózsaszín, esetleg lilásrózsaszín, összetett ernyőzet. A termés ikerkaszat, a két résztermés szabadon áll, hosszúságuk 3-7 mm, Íveltek, szürkésbarnák, 5 világosabb bordával. Fűszeres illatára jellemző a csípős íz. Áprilistól júliusig virágzik. Eurázsiai faj, a Kárpát-medencében nedvesebb réteken, kaszálókon gyakori. A köménymagot vadon előforduló állományokból gyűjtik, de manapság nagy mennyiségben, nagy területeken termesztik, nemesítik.


Jótékony hatásai miatt termést vagy az abból nyert illóolajat használják. Magjának illóolaja zsíros olajat és fehérjét tartalmaz, hatóanyaga a karvon, ennek köszönhetően tisztítja a beleket. A kömény elősegítheti a gyomornedv-elválasztást, ezáltal enyhítheti a nehéz emésztés okozta kellemetlenséget.

Jellegzetes íze miatt ritkán kombinálják más fűszerekkel. Káposztás, kelkáposztás ételek, egészben sült pecsenyék, céklasaláta készítésénél használjuk. A főzővízhez adva elveszi a káposzta kellemetlen szagát. Van olyan étel, amibe beleszórjuk, van amibe belefőzzük, rántott leveseknél viszont egyenesen a rántásba tesszük. Levesek, saláták, főzelékek, sültek, káposztás, burgonyás, sajtos, túrós ételek, kolbászfélék, körözöttek, puha sajtok, péksütemények, pogácsák ízesítője; a savanyúságok és a savanyú káposzta elengedhetetlen fűszere. Kapható egészben és őrölt formában, valamint fűszer keverékek és kivonatok alapanyaga.


Figyelmeztetés

Előfordulhat bőrérzékenység. Gyermekektől elzárva tárolandó. Ha várandós vagy orvosi kezelés alatt áll, egyeztessen kezelőorvosával. Kerülje a szemmel, belső füllel és érzékeny területekkel való érintkezést. A felvitelt követően legalább 12 órán át kerülje a napfényt és az UV-sugárzást.


Forrás: doterraeveryday.eu,  wikipédia



Nézzen körül a webshopban.


Kövesse a LélekSzérum-ot facebookon és instagramon.


Kontakt : lelekserum@gmail.com



Szeretettel és tisztelettel:
LélekSzérum

Megjegyzések