Az ősi aztékok ideje óta nagyra becsült vaníliát gyakran használják parfümökben, méltán a legnépszerűbb és az egyik legkedveltebb illat a világon.
Tegyen szert 25% kedvezményre amely egészen 55%-ig növekedhet
Elsődleges előnyök:
- Gazdag, meleg, édes, hívogató illatot biztosít.
- Megnyugtató és pihentető légkört teremt
- Kellemes kiegészítője az italoknak
ISMERTETŐ VIDEÓ MEGTEKINTÉSE
Évelő kúszónövény, a Vanilla planifolia növény az orchideafélék családjába tartozik, sárga-fehér virágai szagtalan hüvelyeket vagy babokat teremnek amelyen az érlelés alatt hozzák létre jellegzetes illatukat.
A legdrágább az előállítása. A növény virágait kézzel kell beporozni, és három-négy évig tart, amíg a vanílianövény elkezd babokat teremni, amelyeket aztán kézzel kell leszedni.
A babok ezután egy idő és munkaigényes folyamaton mennek keresztül, hogy teljesen kifejlesszék aromájukat és ízüket. Ezután a babokat őrlik, apró darabokra darálják, és így megőrzik a természetes vaníliaaromát. Nyomás alatt lévő CO2-t használnak egy kétlépcsős extrakciós eljárás során, amely a babok aromás összetevőit vonja ki, így létrehozzák a abszolútot. Ezt az abszolútot frakcionált kókuszolajjal kombináljuk és az eredmény a dōTERRA Madagaszkár Vanília.
Illatjegyek:
gazdag
krémes
édes
Töltse meg otthonát megnyugtató varázslattal, a Madagaszkári Vanília hozzáadásával a kedvenc diffúzor keverékéhez. Adjon a reggeli kávéjának, teájának vagy smoothie-jának egy kellemesen lágy ízvilágot egy csipetnyi Madagaszkári vaníliával. Használja magával ragadó személyes illatként, vagy adjon néhány cseppet a fürdőolajhoz vagy testápolóhoz és élvezze a fényűző illatot.
Felhasználás:
- Diffúzionáljon kedvenc CPTG® illóolajához adva, vagy használja olajkeverékek készítéséhez.
- Adjon egy cseppet az Ön által választott italhoz.
- Használja személyes illatosítóként.
- Adjon néhány cseppet a forró fürdőhöz.
- Keverje egy hidratáló testápolóba vagy adja kézkrémjéhez
Fő kémiai összetevője:
Vanillin
Használati utasítás:
Helyi használatra: Vigyen fel egy-két cseppet a kívánt területre. Hígítsa fel vivőolajjal, hogy minimalizálja a bőr érzékenységét.
Diffúzió: Adjon két-három cseppet a kedvenc illóolajához vagy keverékéhez.
Részletek a vanília növényről:
A vanília több fajtát foglal magában, ezekből csak pár fajta alkalmas az esszencia kinyerésére.
A vanillin előállítására elsősorban a Vanilla planifolia fajtát szedik. Mexikóban őshonos, bár ma már széles körben termesztik az egész trópusokon. Madagaszkár a világ legnagyobb termelője. További források a Vanilla pompona és a Vanilla tahitiensis (Tahitin termesztik).
A vanília kúszónövény: úgy növekszik, hogy valamilyen meglévő fára, rúdra vagy más támaszra mászik. Termeszthető erdőben (fákon), ültetvényben (fákon vagy póznákon; esetleg cukornádsorokkal váltakozva) vagy "árnyékolóban", a termelékenység növekvő sorrendjében. Ha magára hagyják, a lehető legmagasabbra nő a támasztékon; a termesztők minden évben lefelé hajtják a növény magasabb részeit, hogy a növény az álló ember által elérhető magasságban maradjon.
A növény azon része, amelyben a jellegzetes ízű vegyületek találhatók, a virág beporzásából származó termés. Egy virágból egy termés keletkezik. A Vanilla planifolia virágai hermafroditák: hím ( anter) és nőstény ( stigma) szerveket is hordoznak; az önmegporzás elkerülése érdekében (ami genetikai hiányosságokat eredményezne) azonban egy membrán választja el ezeket a szerveket. Az ilyen virágokat természetes úton csak egy Mexikóban található, speciálisan erre a célra felszerelt méh porozhatja be. A termesztők megpróbálták ezt a méhet más termőhelyekre is behozni, de sikertelenül. A termés előállításának egyetlen módja tehát a mesterséges beporzás.
Egy egyszerű és hatékony mesterséges beporzási módszert 1841-ben egy Edmond Albius nevű 12 éves rabszolga vezetett be az Indiai-óceánon lévő Réunionon, amely akkor francia kolónia volt. Ezt a módszert ma is alkalmazzák. Egy mezőgazdasági munkás egy ferdén vágott bambuszszelet segítségével visszahajtja a porzó és a stigma közötti hártyát, majd a porzót a stigmára nyomja. A virág ezután önbeporzású, és termést hoz. A vaníliavirág körülbelül egy napig tart, néha kevesebb ideig, ezért a termesztőknek minden nap ellenőrizniük kell az ültetvényeiket a nyitott virágok után, ami munkaigényes feladat.
A gyümölcs (a maghüvely), ha a növényen hagyják, a végén megérik és kinyílik; ekkor kiengedi a jellegzetes vaníliaillatot. A termés apró fekete magokat tartalmaz, amelyek érett állapotban a vanília ízét hordozzák. Ezek a fekete magok azok az apró fekete pöttyök, amelyek az egész természetes vaníliával készített ételekben megtalálhatóak. A Vanilla planifolia magjai normál talajban nem csíráznak ki; egy bizonyos szimbiózisban élő gombára van szükségük.
A termesztők a növényt vágással szaporítják: levágják a növény egyes részeit, a földbe ültetik, és megvárják, hogy új gyökereket növesszenek.
Történet:
A vanília a Kolumbusz előtti Mezoamerikában nagyra becsült ízesítőanyag volt, és a spanyol konkvisztádorok hozták magukkal Európába (és onnan a világ többi részére).
Az ősi Mexikóban a totonac népet tartották a legjobb vanília termelőjének. A totonacok a ma Veracruz államként ismert régióból származnak ( a mexikói Papantla a vanília eredetének tartja magát). A 19. század közepéig ők voltak a világ fő aromatermelői. Ebben az időben a mexikói francia vaníliatermesztők a virágok mesterséges beporzására vonatkozó tudásukat a vaníliababok elkészítésére vonatkozó totonaki tudásra cserélték.
Figyelmeztetés
Előfordulhat bőrérzékenység. Gyermekektől elzárva tárolandó. Ha várandós vagy orvosi kezelés alatt áll, egyeztessen kezelőorvosával. Kerülje a szemmel, belső füllel és érzékeny területekkel való érintkezést. A felvitelt követően legalább 12 órán át kerülje a napfényt és az UV-sugárzást.
*Jegyzet az olajok lenyeléséről: Csak a dōTERRA (CPTG minősítésű terápiás tisztaságú) illóolajokat ajánlom, amelyek belső használatra vannak jelölve. Más márkáért vagy minőségért nem tudok kezeskedni és felelősséget vállalni!
Forrás: doterraeveryday, doterra pip, sourcetoyou
Kontakt: lelekserum@gmail.com
Szeretettel és tisztelettel:LélekSzérum
Megjegyzések
Megjegyzés küldése